Science Centre

ZUM RHEIN, ZUM RHEIN, …

Een tentoonstellingsontwerp waarbij de historische periode van de Rijnromantiek (Rheinromantik) gecombineerd wordt met de bezienswaardigheden van de stad Koblenz en zijn omgeving het UNESCO bekroonde Bovenste Midden-Rijndal (das Obere Mittelrheintal).

In de benedenverdieping van de toeristische informatie wordt een “reis op een Rijnstoomschip” in scene gezet. De bezoeker beland in een multi-mediaal bespeelde coulissen-achtige wereld met typische bootruimtes: een romantische scheepssalon, een laadruimte met reisverhalen, een Loreley karaoke en een scheepsdek om op te flaneren, te verwijlen en te ontdekken. Vanaf het dek kijk je in het Landschap. Hoogtepunt hier zijn de landschapspanorama’s. Enerzijds in de vorm van een Rijntheater waarin mythes, burgen met verhalen e.a. te zien zijn en anderzijds een panorama met hands-on-exhibits om de flora en fauna in de Rijn te ontdekken. Tijdens de reis ontmoeten de bezoekers prominente medereizigers, die hun lievelings reistips geven.

DE EVOLUTIE ONTDEKKEN

Het Aquazoo is een combinatie van een zoo en een natuurhistorisch museum. Het spiraalvormige gebouw met zijn vele aquaria uit de jaren ’70 vormde de basis voor ons ontwerp. De opdracht omvatte de foyer, de tentoonstelling en een nieuwe signing.

Als bezoeker beweeg je als het ware door ons ecosysteem. De tentoonstelling begint onder water en loopt geleidelijk over naar land, waarbij je eindigt op het dak in een tropische hal. Op diverse punten zijn uitzichten in de “echte” natuur d.m.v. aquaria en terraria begeleid door informatie borden, vitrines, afbeeldingen en interactieve stations waar spelenderwijze informatie wordt opgedaan over waarom en hoe dieren van water aan land gingen.

THE UNIVERSE

Een tentoonstelling over het heelal ontworpen voor jongeren. De tentoonstelling begint in de intro en eindigt met een finale. Daartussen bevindt zich een hoofdruimte waarin het thema “universe” zowel ruimtelijk, vormelijk als inhoudelijk wordt ingedeeld in vier zones:

1) het ontstaan van onze wereld / het universum
2) het zonnestelsel
3) de melkweg
4) de aarde

D.m.v. 80 exhibits worden wetenschappelijke wetten en theorieën op interactieve manier en spelenderwijze ervaarbaar gemaakt. Door het thema in het design te integreren worden de hoofdlijnen zintuigelijk waarneembaar.